Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

U Mostaru održana Konferencija „Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan“

Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni BalkanUred Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije organizirao je danas u suradnji s Apriori BH i Vladom Hercegovačko-neretvanske županije Konferenciju EU projekti pod nazivom „Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan“. Konferencija je održana u Intera Tehnološkom parku u Mostaru uz brojnu publiku i goste predavače iz svih krajeva Bosne i Hercegovine te Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Veliki interes za konferenciju pokazali su predstavnici javnog, privatnog, visokoškolskog sektora, kao i nevladinih organizacija.

Na samome početku konferencije, u svom uvodnom obraćanju  predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, g. Zdenko Ćosić, izjavio je kako je ovakva konferencija i potrebna i važna jer će se uskoro sve više govoriti o EU fondovima u kontekstu strategije Europske komisije za Zapadni Balkan. Naglasio je da je bit konferencije da se upoznamo s prednostima koje nam se otvaraju kroz fondove, ali i s obvezama koje imamo kao korisnici fondova. „Naglasak je na edukaciji za pripremu projekata da budemo spremni kad nam se te mogućnosti otvore“, zaključio je Ćosić.

U nastavku svog obraćanja predsjednik Ćosić je istaknuo da je upravo Županija Zapadnohercegovačka suorganizator ovog događaja u svom nastojanju da županija bude aktivni sudionik procesa EU integracija i na taj način približi taj proces našim institucijama, poduzetništvu i stanovništvu te aktualizira svoje potrebe na lokalnoj i regionalnoj razini u procesu donošenja politika. U ime Vlade Hercegovačko-neretvanske županije nazočne je pozdravio i predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a, g. Veselko Čerkez, koji je pozdravio ovakvu inicijativu i izrazio zadovoljstvo velikim odzivom i interesom javnosti i struke za ovom tematikom. G. Čerkez je izdvojio nekoliko važnih projekata  koji se provode u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u okviru IPA prekograničnih programa. „Intenzivirali smo projekte i zajednički rad sa susjednim županijama u RH i drugim regijama na Jadranskom području“, kazao je Čerkez.

U nastavku konferencije uvodno predavanje na temu „Mogućnosti korištenja EU fondova za financiranje projekata u BiH“ održala je gđa Ivana Maletić, zastupnica Republike Hrvatske u EU parlamentu. "Predpristupna sredstva su namijenjena tome da se uči kako se u budućnosti koristiti velikim sredstvima. Bosni i Hercegovini su se konačno otvorila i sredstva za poljoprivredu koji je važan poljoprivrednicima da nauče kako da rade sa EU novcem“ dodala  je gđa Maletić. Nakon svog uvodnog predavanja gđa Maletić je odgovarala na brojna pitanja iz publike.

Program konferencije nastavljen je uz panel raspravu čiji je moderator bio ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije, g. Ivan Jurilj. U panelu su sudjelovali  gđa Zara Halilović iz Sektora za koordinaciju pomoći Europske unije u Direkciji za europske integracije BiH, g. Bojan Vujović iz Kancelarije nacionalnog koordinatora za IPA program u Crnoj Gori  te g. Dejan Gojković iz Ministarstva za europske integracije Republike Srbije.  

G. Jurilj je tom prilikom istaknuo kako ŽZH već ima preko 2mil eura odobrenih za 2019 godinu. Dodao je i da će konferencija pomoći aktualizirati temu EU fondova zbog budućih fondova koji dolaze i da je  potrebno već sada se pripremati za ono što dolazi za 3-4 godine. „Važnost Konferencije nama sa županijske i regionalne razine jeste i to da se nametnemo kao partneri i sudionici, kroz privlačenja partnerstava i gostiju, da što više širimo tu mrežu kontakata“, zaključio je Jurilj.

Nakon panel rasprave predstavljen je program EU4Business koji je prezentirala gđa Snežana Tomić, predstavnica GIZ ureda BiH te program HORIZON 2020 o kojem je detaljne informacije predstavio g. Danijel Šogorović, kao nacionalna kontakt točka za program HORIZON2020.

Oko 120 sudionika iz preko 30 gradova i općina imali su priliku poslušati primjere uspješno realiziranih EU projekata iz regije u javnom i privatnom sektoru. Iz javnog sektora predstavljeni su redom: COWORKING Zadar – predstavila ga je gđa Renata Marušić iz ZADRA NOVE; Connecting Sepatated – predstavio ga je g. Mirko Rašić iz JP Parkovi te ĆIRO – Putovanje kroz povijest koji je predstavila gđa Maja Vican iz REDAH-a. Projekti predstavljeni iz privatnog sektora su: KATANA čije je predstavljanje upriličio g. Milan Šolaja direktor ICT Vojvodina; projekt LEARNING FACTORY predstavio je g. Željko Stojić – dekan Fakulteta strojarstva i računarstva te projekt Best4Smes koga je predstavio g. Slaviša Stajković, voditelj projekata u NERDA-i.

Završna panel rasprava bila je s predstavnicima najuspješnijih lokalnih i regionalnih razvojnih agencija u BiH poput gđe Branke Janko - Razvojna općina Žepče, gđa Sanja Karanović iz PREDA-e (Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora), gđa Ivana Mišković, IPA koordinator Vlade Herceg-bosanske županije te gđa Mirna Jelčić, ravnateljica Razvojne agencije REDAH-a.

S velikim interesom i pozitivnim utiscima njenih polaznika, Konferencija EU projekti „Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan“, kao prva konferencija u BiH na tu temu završila je nešto iza 18.00 sati. 

Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan

Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan

Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan

Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search