Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Javni poziv za NVO

Na osnovu Posebnog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje zastupa Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, i Švedske, koju zastupa Švedska Međunarodna razvojna agencija za suradnju, za podršku provođenju programa FIGAP II. (2017. – 2021.) od 21.20 veljače 2018.godine i Supsidijarnog sporazuma između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Gender centra – Centar za jednakost i ravnopravnost spolova Republike Srpske i Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine od 24. Listopada 2018.godine, te Pravila o organizaciji i radu FIGAP II Programa, od 18. lipnja 2019, a u skladu sa Godišnjim planom rada FIGAP II Programa za 2022.godinu, Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine objavljuje:

JAVNI POZIV

za podnošenje prijedloga projekta za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama i drugim organizacijama civilnog društva (u daljem tekstu: vaninstitucionalnim partnerima FIGAP II programa) u prioritetnoj ovlasti obrazovanje i znanost, za područje Federacije BiH u 2022. godini.

O FIGAP II Programu

Program za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP II program 2018-2022), rezultat je suradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Gender Centra Federacije BiH i Gender centra Republike Srpske, a njegov je cilj da osigura održivu provedbu Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine. Vizija FIGAP II Programa je da javne odluke (politika, budžet i pružanje usluga) unaprijede socio-ekonomske uvjete za muškarce i žene, djevojčice i dječake podjednako, a da bi to postigli, potrebno je ostvariti standardiziran pristup integriranja načela ravnopravnosti spolova u BiH kroz provedbu transparentnog, odgovornog, pravednog i inkluzivnog FIGAP II Programa u razdoblju od 2018. do 2022. godine.

Grant sredstva izvaninstitucijskim partnerima za projekte u prioritetnoj ovlasti GAP BiH/FIGAP II u 2022.g.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava za 2022. godinu je 16.000,00 KM a očekivani početak realizacije projekta/projekata je srpanj 2022. godine, a maksimalno trajanje projektnog ciklusa je do 6 mjeseci (prosinac 2022.g.).

Pravo podnošenja zahtjeva

Projektni prijedlozi će biti uzeti u obzir za financiranje ako izvaninstitucijski partner zadovoljava sljedeće opće uvjete:

Izvaninstitucijski partner je upisan u sudski registar ili drugi registar prema važećim zakonima;

Izvaninstitucijski partner djeluje u ovlasti ravnopravnosti spolova i/ili zaštite ženskih ljudskih prava, ili u okviru djelatnosti postoji prostor za promoviranje i primjenu standarda ravnopravnosti spolova (cijeni se na osnovu statuta i drugih akata izvaninstitucijskog partnera);

Izvaninstitucijski partner ima ljudske i materijalne resurse za provedbu prijavljenog projekta;

Izvaninstitucijski partner ne obavlja poslove iz djelokruga tijela javne uprave;

Izvaninstitucijski partner vodi transparentno financijsko poslovanje;

Djelatnost izvaninstitucijskog partnera nije financirana posebnim propisima i ne financira se u cijelosti iz drugih izvora.

Sredstva se neće dodjeljivati izvaninstitucijskim partnerima čija se djelatnost financira po posebnim propisima, ogranci, podružnice i slični organizacijski oblici, strukovna udruženja, udruženja čiji je osnivač politička stranka.

Kriteriji za odabir projekta/projekata

Sljedeći kriteriji se koriste pri evaluaciji prijedloga projekata i oni predstavljaju i smjernice za definiranje glavnog i posebnih ciljeva prijedloga projekta:

Projekat će doprinijeti sistemskoj održivosti rezultata GAP BiH 2018-2022.

Jasno defininiran opći i posebni cilj projekta koji će doprinijeti ostvarenju ciljeva FIGAP II programa.

Jasno definirani rezultati projekta s predviđenim aktivnostima, u skladu sa indikatorima FIGAP II programa.

Jasno definirane ciljne grupe i njihove stvarne potrebe s aspekta ravnopravnosti spolova.

Iskustvo i/ili opredijeljenost za rad u ovlasti ravnopravnosti spolova.

Doprinos promociji ravnopravnosti spolova i podizanju svijesti javnosti o tematici vezanoj za ravnopravnost spolova među krajnjim korisnicima.

Postojanje suradnje i partnerstva s gender institucijskim mehanizmima u BiH.

Razvijanje institucijske i izvaninstitucijske suradnje i partnerstva (između institucija i NVOa) na unapređenju ravnopravnosti spolova.

Pored navedenih kriterija, prednost će se dati izvaninstitucijskom partneru koji projektni prijedlog fokusira na:

povećanje svjesnosti   bosanskohercegovačkog   društva   o   važnosti     podržavanja jednakosti spolova kroz pružanje podrške rodnim studijama u vidu master i doktorat radova, čime bi se akademska zajednica, ali i šire društvo dodatno obrazovalo u vezi sa ovom temom kao i uključenja gender normi u svaki vid istraživanja bez obzira na polje istraživanja kroz termin engendering knowledge

Dokumentacija i način dostavljanja

Izvaninstitucijski partneri su dužni da prilože sljedeću dokumentaciju:

Ovjeren i potpisan obrazac za prijavu projekta sa budžetom (koji je u prilogu „Priručnika za dodjelu sredstava/grantova“ iz FIGAP II Programa);

Izvod iz sudskog registra ili drugog registra, ne stariji od 6 mjeseci;

Potvrda o poreznoj registraciji (JIB);

Dokaz o izmirenim porezima za prethodnu godinu;

Kopija ugovora sa bankom o otvaranju transakcijskog računa;

Kopija Statuta ili akta o osnivanju;

CV projektnog tima (svake osobe pojedinačno);

Narativni izvještaj o radu izvaninstitucijskog partnera za prethodnu godinu;

Bilansa stanja i Bilansa uspjeha za prethodnu godinu;

Izjava o partnerstvu potpisana i ovjerena od strane svih partnera u projektu- ako je to relevantno ;

Pismo namjere ili Odluka o financijskoj podršci drugih donatora za sufinanciranje projekta, ako je to relevantno.

Izvaninstitucijski partneri su dužni da do potpisivanja Ugovora prilože ovjerene kopije i/ili originale navedene dokumentacije. Ukoliko korisnik sredstava ne dostavi navedenu dokumentaciju, gubi pravo na korištenje grant-sredstava i ugovorni organ može donijeti odluku da će ista biti dodijeljena narednom (nižerangiranom) aplikantu na rang-listi.

Projektni prijedlozi se podnose isključivo na prijavnom obrascu za projektne prijedloge za izvaninstitucijske partnere FIGAP II Programa, koji je sastavni dio „Priručnika za dodjelu sredstava/grantova“ u okviru FIGAP II Programa. Projektni prijedlozi moraju biti podneseni na jednom od jezika u zvaničnoj upotrebi u Bosni i Hercegovini. Svi listovi moraju biti čvrsto uvezani, s označenim stranicama. Svi listovi moraju biti parafirani ili potpisani od osobe, odnosno osoba koje su ovlaštene da zastupaju podnositelja projekta. Projektni prijedlozi se dostavljaju u skladu sa projektnom dokumentacijom i moraju biti računalski obrađeni i projekat mora biti dostavljen u i elektronskoj formi na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijedlog projekta se dostavlja u originalu i dvije (2) kopije, na kojima će jasno pisati: “ORIGINAL PROJEKTA” i “KOPIJA PROJEKTA”. Original projekta i kopije trebaju biti zapečaćeni u neprovidnoj koverti, sa pečatom ili potpisom, imenom i adresom podnosioca, na kojoj će stajati: „PRIJEDLOG PROJEKTA ZA FIGAP II PROGRAM – NE OTVARATI”.

Projektni prijedlozi sa svom dodatnom dokumentacijom moraju biti dostavljeni preporučenom poštom ili na protokol Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine tokom radnih dana ( ponedeljak – petak, od 10h do 15h) na adresu Gender Centra Federacije BiH, ulica Hamdije Čemerlića 2, 71000 Sarajevo, kao i elektronska verzija na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., najkasnije do 15. lipnja. 2022. godine.

Sva potrebna dokumentacija kao i dodatne informacije se mogu pronaći na web stranici http/www.gcfbih.gov.ba, te se također mogu preuzeti od 10 do 15 sati u prostorijama Gender Centra Federacije BiH, ulica Hamdije Čemerlića 2, 71000 Sarajevo.

„Financijski podržano iz sredstava FIGAP II programa“

Program podržava Kraljevina Švedske, koju predstavlja Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, putem razvojne agencije SIDA.“

Preuzmite:

Prijavni obrazac

Priručnik za dodjelu sredstava/grantova

https://www.mreza-mira.net/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search