Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

SEDMI SASTANAK PODODBORA ZA UNUTARNJE TRŽIŠTE I KONKURENCIJU

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju između Europske unije i Bosne i Hercegovine održan je 29. veljače 2024. godine u Briselu (hibridni format). Ovo je posebno važno, naglašeno je, u svjetlu izvještaja Europske komisije o napretku BiH i odluka o pristupnim pregovorima te implementacije Plana za Zapadni Balkan, čiji je jedan od stubova integracija u unutrašnje tržište EU i razvoj regionalnog tržišta.

Na sastanku su, između ostalog, razmijenjene informacije o radu Konkurencijskog vijeća BiH i Vijeća za državnu pomoć. Europska komisije je naglasila kako, između ostalog, vlasti u BiH trebaju izmijeniti Zakon o konkurenciji i Zakon o državnoj pomoći kako bi se revidirale procedure glasanja, a u skladu s Mišljenjem Komisije. Razgovarano je i o pravilima za utvrđivanje liste esencijalnih lijekova koja će osigurati veću transparentnost i pravne jasnoće u vezi s procedurama u cijeloj zemlji.

Delegacija BiH je informirala da je pripremljena nova strategija razvoja javnih nabavki, a Europska komisija od bh. vlasti očekuje jačanje ljudskih kapaciteta Agencije za javne nabavke i Kancelarije za razmatranje žalbi.

Preporuka Europske komisije je da se usvoji jedinstven horizontalan zakon koji će biti usklađen s Direktivom o uslugama, napravi sveobuhvatan popis svih administrativnih i tehničkih koraka za registraciju domaćih i stranih poduzeća u cijeloj zemlji, te ubrzaju napori na harmonizaciji propisa u oblasti uzajamnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija.

Delegacija BiH je obavijestila da je pripremljena nova strategija intelektualnog vlasništva. Usvajanje seta zakona koji reguliraju zaštitu autorskih te novog zakona o poštanskim uslugama ostaju među konkretnim zadacima za vlasti u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o jačanju bankarskog sektora, prava privrednih društava, računovodstvu i reviziji te zaštiti zdravlja i zaštita potrošača. Sedmim sastankom Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju u ime BiH je kopredsjedavala Brankica Pandurević iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a u ime EU Barbara Jesus-Gimeno iz Europske komisije (DG NEAR). Ovo je jedan od sedam pododbora koji su osnovani u skladu sa SSP-om, a o čijem radu možete vidjeti više na stranici Direkcije https://www.dei.gov.ba/bs/stabilization-agreement.

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search