Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ODLUKA EUROPSKOG VIJEĆA O OTVARANJU PREGOVORA SA BIH

“Zeleno svjetlo za otvaranje pregovora je do sada najsnažnija poruka o napretku Bosne i Hercegovine, a ona sa sobom nosi val optimizma za građane, institucije, vlasti i cijelo bh. društvo. Odluka je rezultat  rada  i dobro iskorištenog  geopolitičkog momenta”, izjavila je direktorica Direkcije za europske integracije povodom odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa BiH, a koju su države članice EU donijele na zasjedanju 21. ožujka 2024. godine u Briselu.

elvira habota foto 1711028926

Direktorica Habota istaknula je kako će ova odluka pozitivno utjecati na daljnji razvoj ekonomije i reforme, ali da za bh. vlasti i institucije posao tek slijedi. 

“Zadatak neće biti lagan, jer suština pregovora je preuzimanje i provođenje velikog broja propisa EU. Institucije na tehničkom nivou imaju iskustva i znanja, a već neko vrijeme se intenzivno i pripremamo, tako da ćemo znati odgovoriti na sve zadatke koji slijede”, kazala je Habota.  

Najveća odgovornost će i dalje biti na politici, naglasila je direktorica Habota, jer je za daljnji napredak ključno usvajanje novih europskih zakona i drugih propisa. 

„Pred nama je put koji se sastoji od nekoliko faza i kojeg prate brojne procedure, ali brzina kojom ćemo ih prolaziti ovisi prije svega o nama i tome koliko će bh. vlasti brzo raditi svoj dio posla”, zaključila je Habota. 

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search