Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Široki Brijeg - Održana zajednička sjednica Županijskog odbora za razvitak Županije Zapadnohercegovačke i Odbora za razvoj turizma Županije Zapadnohercegovačke

U Širokom Brijegu, 4. prosinca 2019. godine, u organizaciji Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije održana je zajednička sjednica Županijskog odbora za razvitak Županije Zapadnohercegovačke, te Odbora za razvoj turizma Županije Zapadnohercegovačke.

Sjednicu je otvorio ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije gosp. Ivan Jurilj pregledom provedbe Revidiranog Akcijskog plana 2018. – 2020. za provedbu Strategije razvitka Županije Zapadnohercegovačke 2014. – 2020. Gosp. Jurilj je istaknuo da se Revidirani Akcijski plan 2018. – 2020. odnosi na:

  • Razvoj gospodarstva i to u sljedećim segmentima:
    • Razvoj poslovne infrastrukture
    • Razvoj turizma
    • Ruralni razvoj i razvoj poljoprivrede
  • Jačanje kapaciteta uprave i to u sljedećim segmentima:
    • Jačanje institucionalnih i organizacijskih kapaciteta
    • Jačanje ljudskih kapaciteta
  • Obrazovanje i zapošljavanje i to u sljedećim segmentima:
    • Strateško definiranje obrazovanja
    • Usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada
  • Kultura i to u sljedećim segmentima
    • Kreiranje i uređivanje institucionalnog i legislativnog okvira za održivo upravljanje kulturnom baštinom

Također, ukratko je predstavio ključne projekte, te buduće bitne korake i aktivnosti vezane za Akcijski plan.

Nakon pregleda Revidiranog Akcijskog plana uslijedio je pregled procesa izrade strateških dokumenata u Županiji Zapadnohercegovačkoj; Strategije ruralnog razvitka Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2020. – 2030., Strategije razvitka turizma Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2019. – 2026. i Strategije razvoja obrazovanja i znanosti Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2020. – 2035. Ukratko su prezentirane najznačajnije aktivnosti i procesi od strane relevantnih predstavnika tijela zaduženih za izradu i provedbu navedenih Strategija.

zor 1024 x 768

U nastavku, gđa. Ana Soldo iz Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije je prisutnima prezentirala nacrt Metodologije izrade Strategije razvoja Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2021.- 2027. Gđa. Soldo je navela da Strategija razvoja treba pokazati visoku razinu javnog konsenzusa oko najvažnijih smjerova razvoja poštujući glavne razvojne prioritete, kao i visoku razinu političke kulture, poslovnosti i javnog djelovanja. Istaknula je da će nositelj procesa izrade Strategije biti Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, a kao ostale sudionike u procesu navela je Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj, Županijski odbor za razvoj, Sektorske razvojne odbore, Tematske radne skupine, Skupštinske odbore i vanjske suradnike.

Nakon izlaganja gđe. Soldo, uslijedilo je predstavljanje novog projekta za ruralni razvoj (UNDP) EU4Agri. Gosp. Jurilj je naveo da je projekt četverogodišnja inicijativa EU u BiH za podršku konkurentnosti u sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja, a koji provode UNDP i CzDA. Istaknuo je da je programski projekt podijeljen u dva dijela; Tehnička pomoć u iznosu od 5.2 miliona EUR i grant sredstva u iznosu 14.8 miliona EUR. Uz ostale bitne detalje napomenuo je da projekt kreće sa provedbom od 1. ožujka 2020. godine i traje do 29. veljače 2024. godine.

U zadnjem dijelu sjednice uslijedio je pregled aktivnosti u sektoru turizma u kojem je gosp. Jurilj istaknuo sve provedene aktivnosti i one koje se planiraju u budućnosti vezane za razvoj i unapređenje turizma, turističkih aktivnosti i turističke infrastrukture na području Županije Zapadnohercegovačke.

Kraj službenog dijela sastanka je bio predviđen za raspravu između članova o sadržaju koji su dobili putem današnje prezentacije, ali i o svim pitanjima koji su vezani za područje djelovanja ovih tijela.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search