Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14
88220 Široki Brijeg

Održan Okrugli stol na temu “Stanje i perspektive gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke u sljedećih 7 godina”

Photo Okrugli stol 1

 

U petak, 17. srpnja je u Širokom Brijegu, u hotelu Park, održan Okrugli stol na temu “Stanje i perspektive gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke u sljedećih 7 godina”  u organizaciji Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

 

 

 

 

Cilj Okruglog stola bio je okupiti, prije svega, predstavnike privatnog sektora iz naše županije, a potom sve ostale relevantne dionike u gospodarstvu Županije Zapadnohercegovačke, kako bi otvorili dijalog s gospodarstvenicima na temu problema, potreba i planova za buduće razdoblje u smislu razvoja gospodarstva. U širem kontekstu, susret je organiziran u kontekstu izrade Strategije razvoja Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje od 2021. do 2027. godine kako bi u dijalogu s gospodarstvenicima u konačnici utvrdili strateške pravce djelovanja za razvoj gospodarskog sektora u sljedećih 7 godina.

Na Okruglom stolu sudjelovali su predstavnici privatnog sektora iz Županije Zapadnohercegovačke, članice udruženja odnosno klastera metala i plastike, klastera turizma Hercegovine te drvnog klastera u Hercegovini, predstavnici Asocijacije poduzetnika Hercegovine te Udruge poduzetnika Posušje, predstavnici akademske zajednice te predstavnici izvršne vlasti iz Županije Zapadnohercegovačke odnosno ministar gospodarstva, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa, ministar pravosuđa i uprave te ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi na čelu s predsjednikom Vlade, Zdenkom Ćosićem, kao i načelnik općine Posušje i gradonačelnik Širokog Brijega. Također, prisutni su bili i predstavnici Zavoda za odgoj i obrazovanje te Službe za zapošljavanje ŽZH.

Photo Okrugli stol 2

Službeni dio programa otvorio je predsjednik Vlade ŽZH koji se u svom pozdravnom obraćanju osvrnuo na pozitivne rezultate i trendove u gospodarstvu ŽZH u 2019. godini, koji našu županiju po mnogim gospodarskim pokazateljima svrstavaju u sami vrh gospodarski razvijenih županija u FBiH. Predsjednik Ćosić se, također, osvrnuo na posebne okolnosti u kojima se trenutno nalazimo u kontekstu svjetske epidemiološke krize te na zakonske mjere kojima je Vlada ŽZH odgovorila na potrebe poslovnih subjekata koji su najviše pogođeni pandemijom. Predsjednik Ćosić je izrazio nadu da će kriza uskoro biti iza nas, a da je sada na nama da kroz ovakve i slične razgovore čujemo što je to što Vlada ŽZH i dalje može učiniti kako bi nastavila pozitivne inicijative u dijalogu s privatnim sektorom u županiji.

Nakon Ćosića, okupljenima se obratio ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije, Ivan Jurilj, koji je predstavio trenutno stanje u gospodarstvu Županije Zapadnohercegovačke odnosno svježe statističke pokazatelje poslovnog okruženja u županiji za 2019. godinu. Jurilj je u svom izlaganju naglasio pozitivne trendove u gospodarstvu i tržištu rada u odnosu na prethodne tri godine koji su u konstantnom porastu. Međutim, naglasio je da će 2020. godina biti prekretnica, budući da su ti trendovi zbog novonastale pandemije poremećeni, tako da nam ova godina treba poslužiti kao polazna osnova u kontekstu traženja strateških odgovora na postojeće izazove u kratkoročnom i dugoročnom razdoblju. U tom smislu, Jurilj je predstavio buduće strateške pravce razvoja iz trenutnog procesa izrade razvojne strategije županije, kao i vanjske izvore za povlačenje sredstava iz EU fondova koji će biti dostupni za korištenje u skorom razdoblju.

Nakon Jurilja, riječ je preuzeo ministar gospodarstva ŽZH, Dario Sesar, koji se u svom izlaganju posebno osvrnuo na mjere koje je Vlada ŽZH zakonom utvrdila, i to prva od svih županija u FBiH. Iako je naše gospodarstvo pogođeno svjetskom pandemijom, u prvom planu ugostiteljski i transportni sektor pa zatim i svi ostali,  trendovi se mogu nastaviti u pozitivnom smjeru upravo zahvaljujući sinergiji javnog i privatnog sektora, jer je naše gospodarstvo uvijek bilo stabilno i jako, naglasio je ministar. U nastavku programa, uspješne rezultate projekata koje u okviru EU fondova provodi Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru predstavio je dekan Željko Stojkić. On se u svom izlaganju posebno osvrnuo na potrebu jačanja i većeg ulaganja u znanstveno-istraživačku djelatnost, kako bi kroz integraciju akademske zajednice i privrede istraživačka djelatnost mogla biti primijenjena u privredi, što je već davno uspješna praksa u Europi.

Photo Okrugli stol 1

U završnom dijelu programa Okruglog stola, otvorena je rasprava na kojoj su se za riječ javili predstavnici privatnog sektora i iznijeli svoje viđenje problema s kojima se suočava gospodarstvo u širem kontekstu, kao i u svjetlu trenutne svjetske epidemiološle krize i njenih posljedica na gospodarstvo. Tijekom rasprave identificirani su glavni izazovi i problemi u postojećem poslovnom okruženju na lokalnoj i županijskoj razini, ali i brojni konstruktivni prijedlozi i ideje u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta. Na koncu rasprave, Jurilj je sumirao glavne zaključke ovog skupa te podsjetio da će konkretni i detaljni zaključci biti dodatno usuglašeni između svih sudionika današnjeg susreta u skorom razdoblju.

Završnu riječ na kraju događaja preuzeo je predsjednik Vlade ŽZH koji se zahvalio svim sudionicima što su se odazvali pozivu i svojim aktivnim sudjelovanjem i sugestijama doprinijeli izgradnji javno-privatnog dijaloga u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

© Copyright 2021 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search