Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Održana prezentacija COSME programa za predstavnike privatnih tvrtki u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Photo Cosme 1

 

U dvorani za sastanke Skupštine Županije Zapadnohercegovačke je u petak, 8. ožujka 2019. godine održana prezentacija COSME programa za predstavnike privatnih tvrtki u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Prezentaciju su organizirali Apriori BH - agencije za profesionalno usavršavanje i Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nastavak zajedničke suradnje.

Uvodni dio o COSME programu predstavio je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije i suorganizator COSME susreta, Mladen Kostić, predstavnik INTERA T. P. Mostar govorio je o članstvu u EEN mreži poduzetnika i Ilija Papac, vanjski evaluator Europske komisije u okviru programa HORIZON 2020 i COSME, govorio je o savjetima za pripremu uspješne projektne prijave za COSME program.

COSME je program Europske unije za poticanje konkurentnosti malih i srednjih kompanija u periodu od 2014. do 2020. godine čiji je proračun 2,3 milijarde eura. Za korištenje sredstava iz ovog programa kompanije iz Bosne i Hercegovine mogu aplicirati od početka 2016. godine i obuhvaća aktivnosti donošenja i provođenja politika na području poduzetništva te aktivnosti promicanja poduzetništva. Najvažniji cilj COSME programa je povećati konkurentnost kompanija, smanjiti nezaposlenost i stvoriti poticajnu poduzetničku okolinu. Sredstva COSME programa namijenjena su: malim i srednjim kompanijama, nacionalnim, regionalnim i lokalnim organizacijama, udruženjima poduzetnika i institucijama koje djeluju na području poticanja, promicanja i podupiranja poduzetništva.

„Organizacija COSME  susreta predstavlja proaktivan pristup u procesima europskih integracija koji Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije primjenjuje od svog osnutka. Bosna i Hercegovina nedovoljno koristi mogućnosti koje pruža COSME program te posljedično i privatne tvrtke u Bosni i Hercegovini do sada nisu imale velike koristi od ovog programa. Zbog toga smatramo važnim i potrebnim da se informacije o COSME programu, kao i drugim programima Europske unije, što više približe krajnjim korisnicima kroz ovakve prezentacije. Važno je privatnim tvrtkama dati uvid u mogućnosti i ključne informacije o programu, a na poduzetnicima je da to vide kao svoju priliku“, istaknuo je Ivan Jurilj nakon održane prezentacije.

Photo Cosme 2

„Slavimo 10. rođendan Apriori BH - agencije za profesionalno usavršavanje i tom prilikom kao društveno odgovorna kompanija organizirali smo besplatnu prezentaciju COSME programa o kojemu poduzetnici nemaju često priliku čuti detalje i informacije. COSME susret održan je u Sarajevu i Širokom Brijegu, a do kraja 2019. godine pripremamo brojne zanimljive seminare, radionice i konferencije za poslovne ljude u Bosni i Hercegovini.“, izjavila je Josipa Terzić - Rezić, vlasnica Apriori BH i suorganizatorica COSME susreta.

Nakon prezentacije COSME programa i mogućnosti koje nudi za privatni sektor preko 50 okupljenih poduzetnika družilo se i uspostavljalo poslovne kontakte s ciljem razmjene znanja i iskustva, te potencijalnih partnerstava na projektima u budućnosti.

Photo Cosme 1

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search