Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

PODRŠKA MSP ZA PRISTUP TRŽIŠTU EUROPSKE UNIJE KROZ POVEĆANU KONKURENTNOST

Putem kredita i grantova, Program podrške konkurentnosti MSP pomaže MSP u Bosni i Hercegovini da povećaju svoju sposobnost trgovine sa EU klijentima, kao i unutar svojih domaćih tržišta, tako što olakšava investicije u ciljane projekte.

Šta predstavlja Program podrške konkurentnosti MSP u Bosni i Hercegovini?

Perspektiva članstva u EU podrazumijeva mnoštvo mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu, posebno za MSP u zemlji. Međutim, dalje usvajanje pravne stečevine EU uključivati će značajne izmjene propisa, zbog čega će usklađenost sa novim standardima za poduzeća predstavljati veliki investicijski teret. Program podrške konkurentnosti MSP u Bosni i Hercegovini razvijen je posebno kako bi pomogao MSP u privatnom vlasništvu da ispune nove propise i razumiju zahtjeve za poboljšanjima u području zaštite okoliša, profesionalnog zdravlja i sigurnosti te kvalitete i sigurnosti proizvoda.

Nova kreditna linija, koju EBRD pruža putem lokalnih partnerskih banaka uz grant u iznosu od 15% i besplatnu tehničku pomoć koju financira Europska unija, pomaže MSP da identificiraju svoje zahtjeve za investicijama s ciljem unaprjeđenja u smjeru usklađenosti sa prioritetnim EU direktivama. EU direktive se, na prvi pogled, mogu učiniti zastrašujućim. Međutim, često i jednostavno rješenje može ispunjavati zahtjeve, a ponekad je potreban kompleksan pristup. Besplatni tehnički savjeti koje pruža međunarodni tim stručnjaka pomažu MSP u Bosni i Hercegovini da pronađu najbolje rješenje kako bi udovoljili EU direktivama, postali konkurentni u trgovini sa EU partnerima i povećali svoju profitabilnost kod kuće, nudeći proizvode i usluge bolje kvalitete.

Koji su krediti dostupni?

Projekti se mogu financirati sa jednim ili više kredita ukupne vrijednosti i do 1 milion eura po kompaniji. Kako bi investicije učinile što lakšim, kompanije mogu slijediti dva različita pristupa:

Standardni pristup

Ovaj pristup se odnosi na projekte u kojima je investicija namijenjena za standardnu opremu koja ne zahtijeva kompleksne procjene. Standardna oprema uključuje tehnologije poput bojlera, kompresora, PV sistema, traktora i još mnogo toga. Ovu opremu je procijenio i prethodno odobrio kao pogodnu naš međunarodni tim inženjera.

Kompleksni pristup

Ovaj pristup se odnosi na projekte u kojima je investicija namijenjena za projekte i opremu koji zahtijevaju kompleksnije procjene. Projekti se mogu financirati sa jednim ili više kredita ukupne vrijednosti i do milion eura za svaku kompaniju ili grupu kompanija. Investicijski projekti bi trebali povećati konkurentnost kompanije na bilo kojem tržištu i osigurati usklađenost sa jednom ili više EU direktiva u području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, sigurnosti radnika, te kvalitete i sigurnosti proizvoda. Međunarodni tim stručnjaka će procijeniti vaš projekt i, ukoliko to želite, savjetovati vas o boljoj ili alternativnoj strukturi projekta kako biste postigli svoj željeni cilj.

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku:

 https://web-sme-csp.com/bosnia-and-herzegovina/?lang=bs

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search