Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Grude – Održana radionica „Razvoj cikloturizma Bike Friendly koncept u Županiji Zapadnohercegovačkoj“

Danas je u organizaciji Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, a uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u okviru projekta "Stvaranje preduvjeta za razvoj cikloturizma u Županiji Zapadnohercegovačkoj", održana radionica „Razvoj cikloturizma Bike Friendly koncept u Županiji Zapadnohercegovačkoj“.

Radionica se održala u Grudama, u Agroturizmu „Marića Gaj“, a predvodio ju je Nedo Pinezić, stručnjak za razvoj ruralnog turizma, a ujedno i vlasnik privatne tvrtke „Quanarius“ d.o.o. iz Hrvatske  koja je specijalizirana za marketing i konzalting u turizmu.

Gosp. Pinezić je pobliže objasnio svim prisutnima načine na koje se možemo uključiti u cikloturizam, zatim ih je upoznao sa standardima kvalitete u pružanju usluga cikloturizma u ruralnom području, poslovnim mogućnostima biznisa u ruralnom području kroz razvoj cikloturizma s posebnim naglaskom na obiteljski smještaj i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), te mikropoduzetništvu u turizmu s posebnim naglaskom na ruralni turizam.

Gosp. Pinezić je istaknuo da je koncept Bike Friendly opće poznat sinonim za usluge prilagođene biciklistima, a da su usluge označene Bike Friendly oznakom objekti, koji zadovoljavaju minimum standarda prilagođenih cikloturistima i njihovim potrebama, tj. subjekti koji su prepoznati po svom trudu da stvore ugodnu atmosferu za cikloturiste.

Također, dotaknuo se ostvarivanja mogućnosti i prilika stanovništva u cikloturizmu kroz projekt CYCLING RURAL, koji je u Županiji Zapadnohercegovačkoj započeo sa provedbom 1. listopada 2019. godine. Istaknuo je najvažnije prilike koje nam ovaj projekt donosi, te načine kako uskladiti ponudu domaćeg stanovništva sa potražnjom stranih cikloturista.

nedo 1024 x 768

Radionica je bila namijenjena svima koji se žele  svojom uslugom što više prilagoditi potrebama ove specifične vrste turista u zavisnosti, kako od  vrste objekata, te njihove veličine i interesa. Razvoj cikloturizma u ruralnim područjima daje mogućnosti svim zainteresiranim da se priključe obogaćivanju ovog oblika turizma, te da stvore pogodnije uvjete u regiji za razvoj ovog specifičnog segmenta turističke ponude, ali i ujedno ostvare financijsku dobit.

Poučeni primjerima dobre prakse iz regije i Europe, Županija Zapadnohercegovačka planira otvoriti novo tržište i pokušati kroz niz aktivnosti turizam, kao granu gospodarstva, pozicionirati na cikloturističkim rutama s obzirom na to da je već u tijeku provedba nekoliko projekata koji se odnose na razvoj, mapiranje, obilježavanje i promociju biciklističkih ruta kroz županiju.

 

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search