Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Održan sastanak Odbora za razvoj turizma Županije Zapadnohercegovačke

Odbor turizam2020 1

 

U utorak, 10. ožujka 2020. godine, u Širokom Brijegu u organizaciji Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije održan je redoviti sastanak Odbora za razvoj turizma Županije Zapadnohercegovačke, na kojem su sudjelovali predstavnici županijskih, gradskih i općinskih institucija, predstavnici nevladinog i privatnog sektora te predstavnici Sveučilišta u Mostaru.

 

 

Na sastanku se razgovaralo o predstavljanju Županije Zapadnohercegovačke na 23. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar, te su predstavljeni projekti razvoja turizma u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Vezano za projekte razvoja turizma zaključeno je kako se u Županiji Zapadnohercegovačkoj stvara dobar temelj da bude prepoznatljiva kao destinacija aktivnog turizma. Naime, predstavljeni su projekti i aktivnosti u županiji kroz koje se razvija novi turistički sadržaj koji će Županiju Zapadnohercegovačku uvrstiti na turističku kartu Hercegovine. Već tijekom 2020. godine u županiji će, u funkciji turizma, biti novi specifični turistički sadržaji i događaji kao što su razvoj cikloturizma kroz projekt Cycling Rural, Adrenalinski park Peć Mlini, sadržaji aktivnog turizma u kanjonu Borak u Širokom Brijegu, Ljubuški Outdoor Festival, Street Food Festival u Širokom Brijegu, Festival Narcisa u Posušju, a početi će i obnova kule na tvrđavi Herceg Stjepan Kosača u Ljubuškom. Izgradnja slobodnog penjališta i uređenje Planinarskog doma u Masnoj Luci u Posušju također je u tijeku.

Odbor turizam2020 2

Članovi Odbora za razvoj turizma ŽZH isto tako su upoznati sa trenutačnim stupnjem provedbe Strategije razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke te provedbe Zakona o turizmu ŽZH. Odbor je upoznat s aktivnostima na izradi podzakonskih propisa vezanih za Zakon o turizmu ŽZH. Od 13 pravilnika koji se trebaju izraditi, dva pravilnika su već objavljena dok se objavljivanje ostalih pravilnika planira završiti do polovice ove godine, čime se Zakon o turizmu Županije Zapadnohercegovačke u potpunosti stavlja u funkciju. Posebno se razgovaralo o načinu rješavanja certificiranja turističkih vodiča kao i osposobljavanju vodiča u pustolovnom turizmu.

Odbor turizam2020 3

Nezaobilazna tema sastanka bila je i utjecaj pojave koronavirusa COVID-2019 na turizam u Hercegovini i našoj županiji. Predsjednik Turističkog klastera Hercegovina gosp. Stjepan Primorac upoznao je članove odbora sa trenutačnim posljedicama pojave ove zarazne bolesti. Kako u Županiji Zapadnohercegovačkoj još uvijek nema registriranih zaraženih, kretanja na globalnoj razini već negativno utječu na turističku djelatnost koja se prvenstveno reflektira kroz otkazivanje već rezerviranih aranžmana iz zemalja koje su uvele zaštitne i preventivne mjere. Zaključeno je kako će se nastaviti pratiti stanje po pitanju koronavirusa te će se sukladno tomu poduzimati mjere kojima bi se ublažile eventualne posljedice.

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search