Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

EIT Digital poziva na prijave za treću generaciju Venture programa

Usprkos pandemiji, vodeća europska edukacijska organizacija za digitalne inovacije i poduzetništvo najavila je početak svog trećeg Venture programa za pomoć poduzetnicima koji razvijaju visokotehnološke poslovne koncepte.

Prijave su otvorene do 26. travnja 2020. godine.

EIT Digital, vodeća europska edukacijska organizacija za digitalne inovacije i poduzetništvo najavila je početak svog trećeg Venture programa namijenjenog pomoći poduzetnicima iz 20 europskih zemalja koji razvijaju visokotehnološke poslovne koncepte. ABC Akcelerator, slovenski partner EIT Digitala, već je započeo postupak odabira timova iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Prijave su otvorene do 26. travnja. Odabrani timovi sudjelovat će u ovogodišnjem programu i dobiti će financijsku potporu u iznosu do 25.000 eura.

EIT Digital Venture pruža osmotjedni predakceleracijski program koji pomaže timovima da razviju i finaliziraju svoj minimalni održivi proizvod (MVP), osnuju startup tvrtku i pronađu prvog ulagača. Istovremeno nude financijsku potporu do 25.000 eura u tri faze, ovisno o napretku.

“U EIT Digitalu vjerujemo u inovatore kojima je cilj razbiti barijere i promijeniti industriju, bez obzira odakle dolaze. S našim regionalnim partnerom, ABC Acceleratorom, pomažemo da njihove ideje sazriju do MVP-a i da se timovi u samo dva mjeseca razviju u tvrtke spremne za ulaganja”, rekla je Jasmina Popovska iz EIT Digitala.

Veliki uspjeh prošlogodišnjeg programa

“Prošle godine podneseno je gotovo dvostruko više zahtjeva za sudjelovanje u usporedbi s pilot programom održanim godinu dana ranije. Uspjeli smo provesti uspješan program koji je nadahnuo mnoge. S nestrpljenjem očekujemo timove ove godine, budući da je Venture Program rijetka prilika da dobijete financijsku podršku i odgovarajuće znanje za pokretanje vaše ideje”, poručila je Polona Juvančič, koordinatorica EU projekata u ABC Accelerator.

Za uspješnu tvrtku nije dovoljna samo dobra ideja i malo sreće. Projekt mora zadovoljiti potrebe potencijalnih klijenata. Za Hotspoter, tvrtku koja je sudjelovala u prošlom programu, cilj je bio pronaći komadić slagalice koji im je nedostajao – nišu na tržištu. Nakon razvoja sjajne ideje, sljedeći korak bio je pronalaženje investitora i rast.

“Program nam je pomogao da izgradimo čvrste temelje za rast i skaliranje. Tijekom programa imali smo različite tečajeve, od pitchinga i intervjua s kupcima,do ‘kako razgovarati s potencijalnim investitorima’. To nam je razjasnilo kakvu uslugu nudimo i pomoglo nam je da identificiramo ostale sektore koje ćemo ciljati“, rezimirao je Igor Aničić, osnivač Hotspotera.

Definiranje tržišta i kupaca

Program EIT Digital Venture bio je sjajno iskustvo i za Teu Vrcić iz Vola. Njihova ideja i vrijednost tima prepoznati su već na početku, što ih je uvjerilo da su a pravom putu. Tražili su ranu validaciju poslovnog modela i podršku. Program Venture nije im pomogao samo da ostvare početne ciljeve, već i da definiraju i svoje tržište i kupce, što im je pomoglo da povećaju vrijednost koje nude kupcima.

Hrvatski startup Worig također je iskoristio priliku i upisao se u EIT Digital Venture Program. Osnivač Woriga Nino Ćosić rekao je kako je uspješna prijava bila jedan od prvih znakova da ideja na kojoj se temelji koncept nije samo jedinstvena, nego i vrijedna. Program je, uz financijski aspekt koji je pomogao u razvoju ideje, pružio i niz korisnih tečajeva.”

ABC Akcelerator je najveći i najbrže rastući regionalni akcelerator u regiji s nagrađivanim programom kroz koji je prošlo više od 150 startupa diljem svijeta. Njihova vizija je razviti centar koji će poduzetnicima omogućiti pristup znanju, vezama i radnom okruženju koje im je potrebno za rast.

Izvor: https://www.eitdigital.eu/venture-program/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search