Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14
88220 Široki Brijeg

UZ PODRŠKU EUROPSKE UNIJE ORGANIZIRA SE BICIKLIJADA "FRANCISKANA"

U nedjelju, 11. listopada 2020. godine u okviru projekta prekogranične suradnje “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural”, financiranog od strane Europske unije, organizira se rekreativna biciklistička vožnja pod nazivom "Franciskana". Cilj ove svojevrsne biciklijade je promocija cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta.

 

Sudionici će moći voziti različite staze po izboru i to: stazu Franciskanu MTB (u duljini od 91 km); stazu Franciskanu A cestovnu (duljine 138 km) i stazu Franciskanu B cestovnu (od cijelih 162 km). Na ovim relacijama sudionici će imati prigodu vidjeti neke od najljepših krajolika koje Hercegovina nudi. Tijekom vožnje, sudionici će moći obići: Franjevački samostan i muzej u Širokom Brijegu, Međugorje, Kravice, Franjevački samostan i muzej na Humcu, Koćušu, Avanturistički park Peć Mlini, seosko gospodarstvo Marića Gaj u Grudama, kao i sve lokalne i ruralne znamenitosti na ovim dionicama.

Biciklistička staza Franciskana je tematskog tipa, zamišljena kao staza koja povezuje franjevačke vjerske objekte i muzeje u Hercegovini. Najduža dionica koja će se voziti je "Franciskana B", koja prolazi kroz mjesta: Široki Brijeg, Uzarići, Dobro selo, Žitomislići, Šurmanci, Međugorje, Kravice, Ljubuški, Grab, Veljaci, Koćuša, Tihaljina, Ružići, Grude, Posušje, te natrag do samostana u Širokom Brijegu.

Ovo je prva u nizu rekreativnih biciklističkih vožnji koja će biti organizirana u okviru projekta, a planirano je uvođenje i standarda kvalitete "Bike Friendly Concept", što će dodati na vrijednosti turističkoj ponudi cijele regije. To će izravno doprinijeti povećanju aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke.

Ukupna vrijednost projekta je 495.000 eura, od čega je Europska unija osigurala 400.000 eura. Partneri projekta su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG).

Za više informacije, molimo kontaktirajte:
Ana Soldo, projektna koordinatorica
Tel: +387 39 703 100
Mob: +387 63 461 182

© Copyright 2020 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search