Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

Održana 11. sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj

U petak, 22. listopada 2021. godine u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu, održana je 11. sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj, čiji su članovi predsjednik Vlade ŽZH, ministri financija i gospodarstva ŽZH, gradonačelnici Širokog Brijega i Ljubuškog i načelnici Posušja i Gruda.

Teme sjednice bile su prijedlog Smjernica za planiranje rada županijskih tijela za razdoblje 2022.- 2024. godine, te prijedlog modela financiranja održavanja putne infrastrukture.

Gosp. Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, predstavio je članovima Vijeća Smjernice za planiranje rada županijskih tijela za razdoblje 2022.-2024. Svrha Smjernica je operacionalizacija Strategije razvoja ŽZH kroz trogodišnje planiranje rada županijskih tijela odnosno izradu programa rada Vlade ŽZH, te učinkovitu provedbu i praćenja provedbe Strategije razvoja ŽZH. Također, ove Smjernice trebaju poslužiti kao instrument za uspravno i vodoravno usklađivanje trogodišnjih planova rada između županijskih tijela, te da se postigne bolja sinergija i olakša provedba Strategije razvoja ŽZH kao i ostalih usvojenih strateško planskih dokumenata u ŽZH. Vijeće je prihvatio Smjernice, te su u procesu usvajanja.

U drugom djelu sjednice tema je bila o model financiranja održavanja putne infrastrukture. Gosp. Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH, predstavio je prijedlog modela po kojem bi se financiralo održavanje putne infrastrukture, konkretnije održavanje lokalnih i nerazvrstanih puteva u ŽZH. Predstavio je ideju kako ujediniti financijske potencijale na razini županije, kako bi se dugoročnije riješilo pitanje lokalnih cesta, a uključena bi bila i županijska Uprava za ceste. Zaključeno je da će se provjeriti pravne mogućnosti, napraviti model i financijska analiza, te na sljedećim sastancima konkretizirati ideja.

U posljednjem djelu sjednice, tema je bila upravljanje otpadom za koje županija još uvijek nema rješenje. Otpad se i dalje odvozi uz velika financijska izdvajanja. Potrebno je hitna organizacija sastanaka na višim razinama, kako bi se žurno pronašlo rješenje po pitanju upravljanja otpadom. 

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search