Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

POLITIČKI FORUM NA VISOKOJ RAZINI IZMEĐU BOSNE I HERCEGOVINE I EUROPSKE UNIJE: ZAKLJUČCI KOPREDSJEDATELJA

Europska unija, koju je predstavljao europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koje je predstavljala predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, organizirali su i kopredsjedali prvim političkim forumom između Europske unije i Bosne i Hercegovine na visokoj razini (u daljem tekstu: Forum), održanom danas 17. svibnja 2023. godine.

004 High Level political Forum photo Sulejman Omerbasic

Forumu su nazočili članovi Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjednici klubova, predsjednici vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, premijeri deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine i gradonačelnik Brčko distrikta.

Sudionici su istaknuli važnost odluke Europskog vijeća da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji i ovu odluku smatraju novim poticajem za provođenje neophodnih reformi. Shodno tome, sudionici su razgovarali o usuglašavanju i utvrđivanju prioritetnih reformi nužnih kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila napredak na europskom putu, posebno u pogledu ispunjavanja uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora što je prije moguće.

Sudionici su podsjetili na „Smjernice, principe i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022.-2026.“, kao i na „Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja ostvaruje iskorake na europskom putu“ od 12. lipnja.

Sudionici su još jednom potvrdili da će se rukovoditi Mišljenjem Europske komisije o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine i Analitičkim izvješćem, kao i naknadnim izvješćima za zemlju.

Sudionici su nedvosmisleno istaknuli teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati, Srbi kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine.

Set žurnih rezultata u skladu s 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije je dogovoren.

Sudionici su također potvrdili svoju opredijeljenost za stvaranje ambijenta pogodnog za realizaciju reformi/jačanje suradnje u smislu usuglašenog pristupa svih razina vlasti kroz Mehanizam koordinacije.

Europska komisija je potvrdila svoju kontinuiranu spremnost da, kroz financijsku i tehničku pomoć, podrži Bosnu i Hercegovinu u realizaciji 14 ključnih prioriteta.

Sudionici su suglasni da se Forum ponovo sazove za šest mjeseci.

Izvor: https://europa.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search