Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

JAVNI POZIV ZA MLADE POLITIČARE I AKTIVISTE: GENCHANGE YOUTH POLITICAL ACADEMY

Europska Unija u Bosni i Hercegovini poziva mlade političare i političarke i predstavnike organizacija civilnog društva na seriju događaja kroz koje će imati priliku učiti o putu BiH ka Europskoj uniji, ali i postati dio tima koji će se natjecati za putovanje u Brisel.

27.02.2024 GENCHANGE Call 1

Kroz tri trodnevna događaja grupa mladih će učiti o aktualnim koracima Bosne i Hercegovine na EU putu, dublje razumjeti ulogu mladih u procesima donošenja odluka te dati ideje kako snažnije uključiti mlade političare i aktiviste u procese EU integracija u BiH.  Nakon tri događaja mladi će biti dio konferecije, te će sudjelovati u natjecanju za nagradno putovanje u Brisel.

Na osnovu dostavljenih prijava EUSR i Institut će izabrati najbolje kandidate u skladu s navedenim kriterijima. S odabranim polaznicima obuke Institut će potpisati ugovor o pohađanju obuke

Što je GENCHANGE: mladi na putu ka EU?

GENCHNANGE: mladi na putu ka EU je jedinstven program neformalnog obrazovanja za mlade političare i aktivisite od 18 do 30 godina starosti, koji dolaze iz različitih političkih stranaka, različitih organizacija civilnog društva i različitih lokalnih zajednica.

Planirano je da mladi kroz program usvajaju znanja i vještine koje im pomažu da unaprijede svoje djelovanje, a posebno na polju EU integracija.

Tijekom obuke imaju priliku da teoretski i praktično uče i razvijaju pristupe u politici i aktivizmu koji su drugačiji, inovativniji i u skladu s Europskim vrijednostima, te da daju svoje konkretne prijedloge u vezi s pitanjima od važnosti za mlade.

Zašto GENCHANGE: mladi na putu ka EU?

Potrebno je raditi na jačanju kompetencija mladih političara i aktivista kako bi bolje razumjeli EU agendu Bosne i Hercegovine, te prepoznali ulogu mladih. Aktivno uključivanje mladih je od presudnog značaja ne samo u procesu integracije u EU, već i u vođenju socio-ekonomskog razvoja zemlje.

Planirani raspored održavanja modula je sljedeći:

  • Modul I – 21-23.3.2024.g.
  • Modul II – 4-6.4.2024.g.
  • Modul III – 17-19.4.2024.g.
  • Youth Leadership konferencija 9-12.5.2024.
  • Nagradno natjecanje u periodu od svibnja do kolovoza 2024. godine
  • Nagradno putovanje je planirano u kolovozu 2024. godine

NAPOMENA: Raspored održavanja modula programa nije konačan, te EUSR i Institut zadržavaju pravo na njihovu izmjenu.

Tijekom trajanja modula planirano vrijeme rada je od 09:00 do 18:00 sati s izuzećem prvog i zadnjeg dana zbog dolaska i odlaska polaznika.

Kriteriji za prijavu

  • Starosna dob podnositelja prijave je od 18 do 30 godina u trenutku prijave.
  • Podnositelj prijave tečno govori engleski jezik
  • Podnositelj prijave član je političke stranke registrirane u BiH.
  • Podnositelj prijave aktivista je organizacije civilnog društva.
  • Podnositelj je državljanin Bosne i Hercegovine.
  • Podnositelj ranije nije kažnjavan niti se protiv njega vodi krivični postupak.
  • Dostavljena je sva tražena dokumentacija.

Obveze odabranih polaznika

  • Prisustvovati na sva tri trodnevna modula i svim planiranim aktivnostima programa u skladu s navedenim datumima.
  • Poštivanje radne i opće etike i poštivanje prava drugih polaznika.
  • Odabrani polaznici ne mogu delegirati drugoj osobi ispunjenje obaveza, odnosno prisustvo u programu.

Odabranim polaznicima programa bit će osigurani smještaj, ishrana, radni materijali, kao i putni troškovi za vrijeme trajanja modula.

Polaznici će biti ocjenjivani tokom trajanja programa na osnovu (npr. aktivnosti tokom realizacije programa, prisustva, kreativnosti, etc..). Najbolje ocjenjeni sudionici će dobiti priliku da putuju u Brisel.

U slučaju potrebe za dodatnom dokumentacijom ili pojašnjenjima, podnositelj prijave će biti naknadno kontaktiran.  Reference koje navede podnositelj prijave će biti kontaktirane. reference koje podnositelj navede u prijavi.  

KAKO SE PRIJAVITI?

Odvojite barem 20 minuta, razmislite o sebi i EU, a zatim popunite prijavni obrazac.

Prijaviti se možete do utorka 5. ožujka 2024. godine do 23:59 sati. Prijave se podnose isključivo putem online obrasca na engleskom jeziku, koji se nalazi na OVOM LINKU.  Eventualna pitanja mogu se postaviti putem emaila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na +387 33 778 765.

Nepotpune i nepravovremeno pristigle prijave neće biti uzete u razmatranje.

Izvor: https://www.eeas.europa.eu/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search