Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

CEI I ICTP OTVARAJU MOGUĆNOSTI MLADIM ZNANSTVENICIMA PUTEM ZAJEDNIČKE INICIJATIVE ZA ISTRAŽIVAČKU POMOĆ

CEI i Međunarodnicentar za teorijsku fiziku (ICTP) pokrenuli su zajedničku inicijativu "Mobilnost istraživača CEI-ICTP-a za održivi razvoj".

Projekt potiče znanstvenike s početka karijere iz sedam država članica CEI-ja koje nisu članice EU-a u istočnoj Europi i na zapadnom Balkanu - odnosno Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini - da sudjeluju u ICTP-ovom Programu za obuku i istraživanje u talijanskim laboratorijima (TRIL). TRIL nudi vrijedno i praktično iskustvo znanstvenicima s početka karijere smještajući ih u jedan od stotina talijanskih laboratorija koji sudjeluju u ICTP programu.

Inicijativa je razvijena u okviru CEI-ja "Tršćanska deklaracija o znanosti" – koju su u prosincu 2019. godine jednoglasno usvojili ministri CEI-ja zaduženi za istraživanje, inovacije i visoko obrazovanje – u kojoj se mobilnost istraživača izdvaja kao ključna mjera za poticanje, međunarodnu znanstvenu suradnju i znanstvenu diplomaciju.

Obje organizacije ovu novu inicijativu vide kao zajednički doprinos Međunarodnoj godini temeljnih znanosti za održivi razvoj, koju je odobrila Opća skupština Ujedinjenih naroda za 2022. godinu.

 

Izvor: https://www.cei.int

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search