Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

ZA RAZVOJ PRIVATNOG SEKTORA 700.000 EURA - OBJAVLJEN POZIV ZA PODRŠKU INOVATIVNIM TEHNOLOŠKIM PROJEKTIMA U INDUSTRIJI

Objavljen je javni poziv za prijedloge projekata za pružanje podrške inovativnim tehnološkim projektima primjenjivim u industriji, čija je vrijednost 700.000 eura, s ciljem podrške razvoju malih i srednjih poduzeća i jačanja sektora inovacija.


Cilj ovog javnog poziva, u okviru projekta "EU for digital SME", jeste povećati kapacitet BiH da podrži razvoj privatnog sektora kroz inovacije i digitalizaciju.

Šef sekcije operacije za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Delegacije EU u BiH Gilles Rebattet rekao je novinarima u Sarajevu na pomociji ovog javnog poziva da će se različitim tehnologijama pomoći u razvoju malih i srednjih poduzeća koja su, po njemu, najvažniji faktor razvoja ekonomije BiH.

- Važno je opremiti ta poduzeća za budućnost, budući da rade u konkurentnom okruženju, važno je da usvoje i imaju digitalne vještine i opremu - naveo je Rebattet.

On je istaknuo da se ovim javnim pozivom očekuje jačanje sektora inovacija, što će dovesti do bolje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća na regionalnom tržištu, te da će to biti značajan doprinos i za građane BiH.

- Slično svim zemljama u svijetu, BiH mora stvoriti povoljno okruženje i ekosistem za investicije, inače ih neće biti moguće uspješno provesti. Za dalju digitalizaciju značajno je uspostavljanje širokopojasne infrastrukture - naveo je on.

Rebattet je dodao da je za uspješnost projekta važno da se provede digitalizacija javnih usluga, te naglasio da je značajno usvajanje zakona o elektronskom potpisu u BiH.

Eva Nar, direktorica programa projekta "EU for digital SME", istaknula je važnost digitalizacije za privredni sektor u BiH, kao i da je za mala i srednja poduzeća važno odgovoriti na pitanja kako je provesti.

Ona je najavila niz aktivnosti u naredne dvije godine koje uključuju uspostavljanje sektora za inovacije koji će biti u prilici pružiti podršku malim i srednjim poduzećima.

Projekt je fokusiran na transfer znanja i razmjenu s organizacijama za istraživanje i razvoj iz zemalja zapadnog Balkana.

Nakon objavljivanja javnog poziva bit će održane dvije online sesije za potencijalne kandidate u utorak, 14. veljače, te 16. veljače 2023. godine.

Vrijednost projekta "EU for digital SME" je 6,1 mil EUR, od čega je EU izdvojila 5 mil EUR, a Njemačka 1,1 mil EUR.

Projekt će trajati do 2024. godine, a provodit će ga Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju.

 

Izvor: https://ba.ekapija.com/site

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search