Tel: +387 39 703-100
Fax: +387 39 852-233

Fra Didaka Buntića 14.
88220 Široki Brijeg

JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE RADOVA ZA IZBOR NAJBOLJIH NOVINARSKIH PRIČA O PROCESU PRISTUPANJA BIH U EU ZA 2024. GODINU

Direkcija za europske integracije, u suradnji s Društvom novinara BiH, objavljuje Javni poziv za dostavljanje radova za izbor najboljih novinarskih priča o procesu pristupanja BiH u EU za 2024. godinu. Javni poziv za dostavljanje radova je otvoren od 31. listopada 2023. godine do 31. ožujka 2024. godine.

Nagrade će biti dodijeljene za dvije novinarske priče koje osvoje najviše bodova stručnog žirija, a najbolje priče će biti nagrađene. Nagrade će biti uručene u okviru obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna u BiH u svibnju 2024. godine.

Na Javni poziv se mogu prijaviti novinarski radovi (TV prilog,  video, radijski prilog ili pisani novinarski tekst) objavljeni u medijima u BiH u periodu od dana objave Javnog poziva (31. listopada 2023. godine) do njegovog zatvaranja (31. ožujka 2024. godine). Radove može prijaviti autor osobno ili imenovani predstavnik medija.

Radovi se dostavljaju e-mailom na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., s naznakom “Za nagradu za najbolju novinarsku priču“. Prijava treba sadržavati podatke o autoru (ime i prezime, naziv medija u kojem je priča objavljena i kontakt podaci) i web link na objavljeni tekst, odnosno audio/video priču ili skeniranu kopiju teksta objavljenog u printanom mediju. Ako audio/video priča nije objavljena na web platformi potrebno je dostaviti koristeći Google Drive, uz uredničku potvrdu o objavi audio/video priče u mediju.

Prijavljeni radovi se trebaju baviti procesom pristupanja BiH u EU i njegovim utjecajem na transformaciju pravnog, političkog i ekonomskog sustava i život građana u BiH. Tema nagrade uključuje sljedeće podteme: prioriteti u procesu pristupanja (Mišljenje Europske komisije o zahtjevu za članstvo u EU, Analitički izvještaj i Izvještaj o BiH), provođenje i primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usklađivanje aktivnosti institucija u izvršavanju obveza u procesu europskih integracija, preuzimanje pravnih propisa EU u zakonodavstvo u BiH i njegova primjena, prevođenje pravnih akata u procesu europskih integracija, financijska pomoć EU Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja (Instrument pretpristupne pomoći - IPA, uključujući programe teritorijalne saradnje i višedržavnu IPA-u; Investicijski okvir za Zapadni Balkan, programi EU itd.).

Odluku o izboru najboljih novinarskih priča donosi stručni žiri koji se sastoji od šest članova (tri člana iz Društva novinara BiH i tri iz Direkcije za eUropske integracije), a u izboru će postupati po sljedećim kriterijima:

  • •        Izbor teme i povezanost s utjecajem procesa pristupanja BiH u EU na transformaciju pravnog, političkog i ekonomskog sustava i život građana u BiH, po mogućnosti na osnovu konkretnih primjera
  • •        Način prezentiranja činjenica i podataka (odabir novinarskog ugla i korištenje činjenica i više izvora, analitički pristup)
  • •        Autorski stil, odnosno audio-vizualna prezentacija
  • •        Procjena pozitivnog efekta na publiku u smislu bolje informiranosti javnosti o koristima i izazovima koje pristupanje i članstvo u EU nosi za građane i/ili državu
  • •  Poštovanje principa i etičkih normi izvještavanja.

Raspon bodova pojedinačno za svaki od navedenih kriterija je od 0 do 10, a rad može ukupno osvojiti 50 bodova.

Na Javni poziv se ne mogu prijaviti radovi čiji su autori članovi Društva novinara BiH koji su članovi stručnog žirija za dodjelu nagrade, niti oni mogu prijaviti radove u svojstvu imenovanog predstavnika medija.

Autori radova koje stručni žiri izabere kao najbolje bit će direktno informirani putem e-maila.

Novinarski radovi trebaju biti dostavljeni na jednom od službenih jezika u BiH. Radovi ne smiju reflektirati i upućivati na uvrede i govor mržnje, rasnu, spolnu, vjersku i svaki drugi oblik diskriminacije. Direkcija, kao organizator izbora, zadržava pravo da diskvalificira takve radove bez objašnjenja.

Direkcija će poštovati prava autora, uz zadržavanje prava korištenja (publiciranja/emitiranja dostavljenih radova. Pri svakoj distribuciji radova, Direkcija će naglasiti ime autora i medija u kojem je rad objavljen. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na e-mali: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili na broj telefona: 033 255 315.

Izvor: https://www.dei.gov.ba/

© Copyright 2024 Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.
All Rights Reserved.

Search